Cięcie produktów spożywczych strumieniem wody

Od kilkudziesięciu lat cięcie strumieniem wody jest wykorzystywane w procesach produkcji do cięcia różnych rodzajów produktów spożywczych, takich jak pizza, ciastka, sałata rzymska, seler, mięso, ryby mrożone, boczek, kanapki, herbatniki, batoniki i batoniki muesli oraz wszystkie rodzaje mrożonek. Cięcie czystą wodą o ciśnieniu do 90 000 PSI / 6200 barów jest najlepszą metodą cięcia owoców i warzyw, mięsa, wypieków i wyrobów cukierniczych bez możliwości wzajemnego zakażania, które występują w maszynach korzystających z ostrzy.

Według czasopisma Food Production Daily „technologia cięcia strumieniem wody jest jedną z najszybciej się rozwijających technologii obróbki maszynowej na świecie, ze względu na swoją wszechstronność i łatwość obsługi”. Cięcie strumieniem czystej wody, wyrzucanym z niewiarygodną prędkością sięgającą mach 3, otrzymało akceptację USDA (Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) jako higieniczna i niewprowadzająca bakterii technologia cięcia.

Największą zaletą cięcia żywności strumieniem czystej wody jest oszczędność czasu. Ponieważ nie używa się ostrzy tnących, nie występują przerwy w pracy w związku z ich wymianą lub ostrzeniem. Piekarnie faktycznie podwoiły wydajność cięcia ciastek, zastępując ostrza strumieniem wody.

KMT Waterjet to gwarancja dokładnego porcjowania produktów żywnościowych oraz ich przedłużonej trwałości.

 

ZALETY CIĘCIA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH STRUMIENIEM WODY

  • Eliminacja zagrożenia bakteriami Salmonella dzięki zastosowaniu czystej wody do cięcia.
  • Brak potrzeby czyszczenia lub ostrzenia narzędzia tnącego.
  • Spełniająca wymagania sanitarne i wydajna metoda cięcia żywności.
  • Nie występuje nagrzewanie i nie używa się środków chemicznych. Tylko czysta woda.
  • Cięcie strumieniem wody powoduje mniejsze straty produktów.
  • Brak zanieczyszczeń powietrza i oparów. Minimalna ilość odpadów przekłada się na produkty o lepszej jakości.
  • Dysze tnące mogą być nieruchome, co pozwala na podawanie produktów spożywczych przez przenośnik.
  • Metoda korzystna dla środowiska – brak zapylenia powietrza oraz większa czystość produktów spożywczych.
  • Cięcie we wszystkich kierunkach + minimalne tolerancje = idealne porcjowanie.
  • Cięcie strumieniem wody nie powoduje ściskania ciętych produktów, co oznacza dłuższy okres przechowywania

Szybkości cięcia żywności są bardzo zróżnicowane ze względu na wszechstronność technologii cięcia strumieniem wody. W każdym przypadku szybkość można określić tylko za pomocą testów.
Zapraszamy do skontaktowania się z firmą KMT pod adresem info@kmt-waterjet.com w celu przeprowadzenia indywidualnych testów cięcia.

 

Produkty KMT PRO do cięcia wodą pod ciśnieniem 6200 barów
(90 000 psi)

Optymalna wydajność i higiena cięcia strumieniem wody

 

 

 

Produkty KMT do cięcia strumieniem wody pod ciśnieniem
4100 barów (60 000 psi)

Wypróbowane i sprawdzone narzędzia do ciężkiej pracy

 


 

 

Produkty KMT do cięcia strumieniem wody pod ciśnieniem
3800 barów (55 000 psi)

Ekonomiczna technologia na początek