Cięcie świeżej żywności, owoców i warzyw za pomocą urządzeń KMT Waterjet

Cięcie świeżej żywności, owoców i warzyw za pomocą strumienia wody ma wiele zalet – od dłuższego okresu trwałości ciętych produktów, przez zmniejszenie ilości odpadów z procesu cięcia po zwiększoną wydajność produkcji. KMT Waterjet Systems oferuje cały szereg pomp wysokociśnieniowych, głowic tnących i wyposażenia, umożliwiających efektywne cięcie czystą wodą.

Cięcie selera i sałaty strumieniem wody



Korzyści dla przetwórcy ze stosowania procesu cięcia strumieniem wody

  1. Wiecznotrwałe nowe „ostrza”
    
Bez ostrzenia, bez czyszczenia. Cięcie jest wykonywane za pomocą strumienia wody pod wysokim ciśnieniem, pobieranej z istniejących instalacji i filtrowanej. Zużycie wody jest zmienne, ale zazwyczaj niższe od 1,5 litra na minutę na jedną głowicę tnącą.
  2. Szybkie przestawianie linii na produkcję innego asortymentu
    
Woda pod wysokim ciśnieniem delikatnie rozcina bardzo zróżnicowane materiały, co umożliwia błyskawiczne przejście na przykład od cięcia cebuli do cięcia selera lub sałaty.
  3. Szybsza produkcja

    Wzrost wydajności jest możliwy dzięki temu, że ostrza tnące zostają zastąpione ruchomym strumieniem wody - zazwyczaj produkty mogą być cięte szybciej niż pozwala na to szybkość ich podawania na linii technologicznej.
  4. Możliwość lokalnego przetwarzania owoców i warzyw
    
Cięcie owoców i warzyw w pobliżu miejsca ich zbioru można teraz zastąpić zastosowaniem wielofunkcyjnej maszyny do cięcia wodą, zlokalizowanej bliżej miejsca konsumpcji produktów. Koszty zakupu urządzenia wielofunkcyjnego można rozłożyć na oszczędności uzyskane w wyniku przetwarzania różnych rodzajów owoców i warzyw.
  5. Wartość dodana procesu technologicznego wyróżnia uzyskane za jego pomocą produkty
    
Poprawa cech produktu gotowego otwiera możliwości uzyskiwania wyższych cen.
  6. Niższe koszty zatrudnienia
    Urządzenia umożliwiają znaczną obniżkę kosztów produkcji ze względu na większą wydajność, zastosowanie bardziej zautomatyzowanych maszyn wielofunkcyjnych oraz zmniejszone zapotrzebowanie na wykonywanie powtarzalnych czynności przez pracowników.

Korzyści dla produktu gotowego i konsumenta

  1. Dłuższy okres trwałości
    a) Komórki i otaczające je materiały nie zostają uszkodzone w wyniku ściskania, ponieważ strumień wody pod wysokim ciśnieniem usuwa i wypłukuje komórki, poruszając się z prędkością nawet 3,2 raza wyższą niż prędkość dźwięku, poza tym
    
b) miejsce cięcia pozostaje lekko nawilżone, w wilgotnym środowisku, co sprawia że mniej pozbawionej skórki powierzchni produktów jest narażone na działanie powietrza, mogące powodować utratę wody i obecność mikroorganizmów.
  2. Bardziej delikatny transport produktów
    Ponieważ strumień wody porusza się tak szybko, linie przetwórcze o dużej prędkości mogą zostać skonfigurowane do szybkiego transportu produktów, bez uderzeń i obtłuczeń, które mogą wywoływać ludzkie dłonie, wykonujące powtarzalne ruchy.
  3. Minimalna ilość odpadów

    Strumień wody pod wysokim ciśnieniem jest bardzo cienki i zawsze „tnie jak brzytwa”. Tradycyjnie stosowane noże i ostrza mają cienką krawędź tnącą, która jednak z czasem poszerza się, powodując uszkodzenia w wyniku ściskania owoców i warzyw, przez które przechodzi.
  4. Lepszy wygląd

    Obróbka wykonywana po cięciu produktów, przy użyciu roztworów odkażających (chlorek wapnia, chlor itd.) lub środków konserwujących (kwas cytrynowy, benzoesan sodu itd.) umożliwia lepsze pokrycie i jest bardziej skuteczna w przypadku bardziej gładkich cięć, z mniejszymi uszkodzeniami komórek i tkanek.
  5. Materiał gotowy do użytku

    Produkt gotowy wymaga mniej przetwarzania i obsługi przez konsumentów. Takie owoce i warzywa powinny cieszyć się większym zainteresowaniem, ponieważ przy tej samej masie dostarczają więcej użytecznego surowca, wyglądają lepiej i są bardziej trwałe. Poszarpane produkty (liście sałaty) mają nierówne krawędzie, co zwiększa ich masę oraz wydatki konsumentów.